Navštíveno 1909x

Zdravim,
muze mi nekdo pls vysvetlit jak funguje zapojeni monoblocku?Podstatu chapu,ale kdyz je to monoblock cekal bych jeden vystup s urcitym vykonem...ale jak sem koukal u vetsiny mono zesiku jsou vystupy dva jako kdyby to byly dvoukanaly...pochopiil sem ze je to nejspis pro dvoucivkovy woofery.
Ale nechapu potom zapojeni nebo vykon...
Zesik ma psany parametry napr.:
600 W RMS @ 4 Ohm
900 W RMS @ 2 Ohm
Takze kkdyz pripojim dvoucivkovej woofer s impedanci 2x4 Ohmy tak na kazdym kanalu bude 300 W RMS? Nebo snad 600 W RMS ?
A co kdyz ten woofer chci zapojit do 2 Ohm (civky paralelne)..tak budu mit vlastne jen "jednocivkovej woofer" a ten zapojim jak? Jako jen na jeden kanal? nebo jakoby do mustku?
Muzete mi to nekdo nejak vysvetlit? Nemam zadne zkusenosti s monoblocky!
Dik moc

vacsina zosilovacov ma vystupne zdierky zapojene paralelne t.j. je prepojene +s+ a -s-. Robia to hlavne pre to aby si bez problemov mohol pripojit dva pary hrubsich kablov ak by si pouzil napriklad dva woofre.
monoblok má jen jeden kanál, to že má napsaný různý vykony do 4ohm a 2ohm je logický. pokud jsi někdy viděl ohmův zákon tak ono to s tim souvisí. když si místo impedance, která je kmitočtově závislá, vemeš obyč odpor o hodnotě 4 ohm a připojíš na zdroj napětí(dost tvrdej) trěba 4V tak ti tim odporem poteče proud 1A, a co se stane když na ten samej zdroj připojíš odpor 2ohm? proud je 2A... a výkon je UxI - tohle je jen příklad, ve skutečnosti nikdy nemáš čistě odporovou zátež a ideálně tvrdej zdroj napětí.
kdyz připojíš dvoucívku woofer 2x4ohmy, cívky spojíš paralelně dostaneš výslednou impedanci 2 ohm, to připojíš na ten zesik jak jsi psal že má 900Wrms @ 2 ohm, tak zesik do toho woofru nacpe 900Wrms ;-), to jak se rozdělí výkon na každou cívku neřešíš.
A vždy když máš dvoucívku woofer je dobrý ty cívky nějak spojit, buď sériově nebo paralelně a zapojit na jeden kanál zesilovače.
Ohmuv zakon a tyhle veci chapu bez problemu....ale kdyz se podivas na obrazky co sem k postu pripojil tak na kazdym z tech tri monobloku jsou dva vystupy na repro (jakoby 2 kanaly) takze na kazdou civku jeden...ale kdyz zapojim civky paralelne tak vysledna impedance je 2 ohmy a subac je tim padem jakoby jen jeden kanal(plus a minus)...a ten zapojim kam? Kdyz na tom zesiku je 2x plus a 2x minus ??
Dobre je to videt hned na tom prvnim...mam tucha ze je to helix.
zapojíš to na jeden z plusů a jeden z mínusů, je jedno na který. uvnitř zesilovače jsou ty výstupy spojený, vždy (+)s(+) a (-)s(-). jak psal Siggi, ty svorky jsou dvojitý hlavně kvůli připojení tlustších kabelů. V případě že máš dvoucivku a monoblok třeba z prvního obrázku, tak se nabízí připojit každou cívku k (+) a (-)na zesíku. tim ty sw spojíš paralelně
ta poslední věta je blbě, mělo tam být : tim ty cívky spojíš paralelně.
nejde mi edit...
Jasny takze je vlastne jedno jestli ten dvoucivkac zapojim kazdou civku zvlast na + a -...a nebo kdyz je na basaku zapojim paralelne a pak jen ten jeden par kabelu zapojim do jednoho + a jednoho -...vysledek je vlastne stejnej:)
U subace 2x4 ohm je vysledek 1x2 ohm a zesik podava vykon jako do 2 ohm takze v hornim pripade zminenejch 900W RMS :)
Supr diky moc!